Jdi na obsah Jdi na menu
 


DŮLEŽITÉ Pozor na virus!!!

27. 11. 2013

 

virus
V lese hrozí psům smrt! Začnou se škrabat a za dva dny zemřou! O co jde?
Pozor na to, kde venčíte svého psa! V lese jim hrozí smrtelné nebezpečí! Mohou se nakazit smrtelným virem a do dvou dnů je konec.
Začíná to poměrně nevinně. Přijdete domů z lesa a váš pes se začne drbat. A pak se dál drbe a drbe. Říkáte si, že má zřejmě klíště nebo blechy...
 
Jenže jde o něco daleko horšího. Po 6 až 8 hodinách má totálně rozdrásanou kůži. Další den zemře. Vy koukáte na jeho rozdrásané tělo a říkáte si, co se to proboha stalo.
 
Na vině je zákeřná AUJESZKYHO CHOROBA, také se nemoci říká pseudovzteklina. Původcem nebezpečné choroby je virus herpesového typu.
 Foto: Facebook/ Thinkstock
 
Přenašečem je prase domácí a prase divoké. Ti mají tento virus v těle, ale jejich život to neohrozí. Podle statistiky z roku 2012 se odhaduje, že nakaženo může být až 30% černé zvěře.
 
Nejohroženější jsou lovečtí psi a pak všichni ti, kteří přijdou do kontaktu s neuvařejným vepřovým masem. Ale pozor, virus není jen v mase, ale také v prasečích slinách či výkalech. Případů, kdy se pes nakazí a zemře, zatím nejsou stovky, ale varování je na místě.
 
Navíc přenos nemoci není jen orální cestou. Kontaminováno může být kromě krmiva i stelivo. V České republice se podařilo nemoc eliminovat u domácích prasat, u prasat divokých je ale situace mnohem horší. Nebezpečí tedy hrozí z lesa a z polí, kde se divoká prasata pohybují.
 
Jak psa chránit?
 
* nekrmit psy syrovým masem
* hlídat pohyb psa ve volné přírodě
* při lovu zabránit styku psa a divočáka
 
POČET NAKAŽENÝCH DIVOKÝCH PRASAT V ROCE 2012:
 
Zákeřná nemoc byla pojmenována podle maďarského veterináře Aladára Aujeszkyho. Ten zjistil, že virus kromě prasat napadá a zabíjí všechna domácí zvířata - kočky, psy, králíky, skot. Štěstím je, že virus není přenosný na člověka.
 
tn.cz / sta