Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tažný pes

28. 4. 2011

 

V původní domovině na Novém Foundlandu museli novofundlandští psi snášet vše dobré i zlé, jak to vyplývalo z těžkého života tamních obyvatel. Toho zlého však bylo daleko více.
Zacházení s nimi nebývalo dobré. Za malou, skoro žádnou péči se od nich požadovalo hodně tvrdé práce. Kromě pomoci při rybolovu byli zapřaháni do vozíků nebo saní a přiváželi dříví nebo odváželi sušené ryby. Navíc, dokud tam byli ještě vlci, měli za úkol je odhánět od lidských příbytků a stád.
     Tvrdí se,že statný novofundlandský pes bez obtíží utáhne saně rohačky, obsazené třemi až pěti dětmi. Spřežení o 3 až 4 novofundlandských psech živých cvalem uveze dospělého člověka na míle daleko. V zimě tito psi odváželi poštu ze severních odlehlých přístavů k železnici nebo z jednoho přístavu do druhého řetězem usedlostí a vesnic. Poštovní psi bývali spřaženi obvykle v počtu sedmi a převáželi cestující přes zamrzlé bažiny, husté lesy a po těžko schůdných stezkách kde selhává i vytrvalý pony. Urazili mnohdy cestu dlouhou přes 100 km. Při silném sněžení sledovali správně svou cestu a zásilku dovezli na místo určení.
 
Jednou takovou stanicí byl Half Way House, kde cestující nacházeli ubytování a kde se z dlouhé chvíle bavili sledováním závodů spřežení.
      Při odpočinku psi leží ve sněhu schouleni tak,že hlavu mají zabořenou do konečků ocasu a v této poloze se nechávají zachumelit.
      V postroji se cítí novofundlandský pes jako ve svém živlu. Postroj však musí být tak uspořádán, aby psi táhli za prsa, nikoliv za krk.Vzdálenost psa od saní nebo vozíku musí být tak velká, aby psa vozík nebo saně nezranily. Břemeno se pochopitelně nesmí přetěžovat.
       Zapřahat novofundlandského psa je možno až po dosažení jednoho roku. Tím je myšleno zapřahání do normální zátěže. Navykat psa na postroj však lze daleko dříve. Při zvykání na postroj je možno použít jen zcela lehkých břemen, prázdných saní nebo lehkých vozíků. Tento trénink se pokládá za prospěšnější nežli běh při kole.
Pozor na přetěžování! Při přetížení může u mladého psa dojít snadno k chybnému vývoji vaziva.
 
/Doslovně přepsáno z knihy Služební a pracovní plemena psů - napsal Karel Štěpánský/
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář