Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zhodnocení Klubové a Speciální výstavy v Mohelnici

27. 11. 2013

 

Klubová a Speciální výstava v Mohelnici – aneb krásný víkend
 
Zúčastnili jsme se Klubové a Speciální výstavy v Mohelnici ve dnech 28.-29.9.2013. Poskládali jsme auto ve složení Věra, Blanka a Jana a psí společnost byla Dumas, Douglas a Cassiopeia. Náš začátek výpravy byl komplikovaný, protože jsme měly tolik věcí,že byl problém se vůbec do auta naskládat. Po příjezdu na místo jsme se ubytovali v chatkách a následovalo večerní setkání s přáteli a posezení u ohně, kde bylo velmi veselo.
Sobotní posuzování začalo téměř v mlze, ale během dopoledne se rozzářilo sluníčko. Bylo přihlášeno celkem 57 zvířat a to 21 psů a 36 fen. Psy posuzoval pan rozhodčí Daniele Poltri z Itálie a feny posuzoval pan Bernard Metraux ze Švýcarska. Můj Douglas z Březinského zámku byl vystavován ve třídě mladých a získal známku výborný 4, Dumas od Trojské skály byl oceněn ve třídě veteránů známkou výborný 1. Ovšem kontrola a posouzení psů byla natolik důkladná, že si dovolím říci, lepší jak RTG. Způsob posuzování pana rozhodčího byl nesmírně korektní a fundovaný.
Odpoledne proběhlo vyhodnocení soutěže o nej. psa a fenu roku, nej. mladého jedince a veterána, adt…. Zde můj Dumas byl vyhlášen jako „nejlepší veterán roku 2013“. Všichni ocenění obdrželi krásné velké poháry. V odpoledních hodinách proběhla bonitace NF psů, kterou posuzovala komise v čele s rozhodčí paní Naděždou Střalkovou /CZ/ . Posuzování bylo korektní za velkého zájmu přihlížejících. U těchto jedinců byly posouzeny charakterové vlastnosti + tělesné hodnoty, které byly pečlivě zaznamenány do bonitační karty. Janina fena Cassiopeia z Březinského zámku prošla touto bonitací s úspěchem, takže fenečka je chovná. Po bonitaci se konala čl. schůze, kde byly diskutovány různé problémy plemene, a bude na zvážení členů výboru, jak bude pokračováno v některých bodech např. vyšetření srdce. Večer jsme opět trávili v hojném počtu u ohně, kde byla uvolněná, veselá atmosféra. Kolem půlnoci jsme šli raději spát, abychom mohli druhý den vystavovat. 
V neděli na speciální výstavu bylo přihlášeno celkem 48 zvířat z toho 17 psů a 31 fen.
Při posuzování se rozhodčí prohodili, takže feny měl pan rozhodčí Daniele Poltri z Itálie a psy posuzoval pan Bernard Metraux ze Švýcarska. Velmi pečlivá prohlídka psa a krásné ohodnocení mého Douglase na „výborný 3. Ve třídě veteránů zadal pan rozhodčí mému Dumasovi známku „výborný 1, nejlepší veterán Speciální výstavy“. A když se běhalo o titul BOB vyzdvihl, že veterán má vynikající pohyb a stačil uběhat totéž co ostatní ve vítězném kruhu. Dumas splnil podmínky pro udělení „ Klubového veterán šampiona klubu NF pes“.
Co říci závěrem: Děkujeme za velmi krásně strávený víkend ve společnosti příjemných lidí a krásných psů. Je vidět, že lidé se mohou sejít a pobavit, ale někdo to musí zorganizovat, proto velký dík těm, kteří toto setkání zorganizovali a pozvali tyto dva fundované rozhodčí pro toto krásné plemeno.