Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bundáš (Bund - Ell Boondy)

   

Bundášek byl pes, který udělal vše co si panička usmyslela, a proto také udělal čtyři zkoušky. Ve svých dvou letech v roce 2000 jsme s Bundáškem nastoupili na zkoušku ZM, podle Národního zkušebního řádu. Získali jsme bodové ohodnocení stopa 35, poslušnost 47 a obrana 42 bodů čili zkoušku jsme zvládli (u této zkoušky je 50 možných bodů za každou disciplínu).
O rok později tj.2001 jsme nastoupili na zkoušku ZVV1, kterou jsme splnili s bodovým ohodnocením za každou disciplínu ze 100 možných bodů: stopa 86, poslušnost 77 a obrana 75 bodů.
Za měsíc na to jsme s Bundáškem šli skládat zkoušku podle německého zkušebního řádu, a to zkoušku BH. U této zkoušky je poslušnost, u které se nedávají povely, ale převážně se chodí se psem u nohy. Pes musí sledovat psovoda. Tato zkouška je vstupní zkouškou pro SchH1-3. Zde se hodnotí přesnost a hlavně chuť psa při cvicích. Zde pan rozhodčí Václav Schöber, který nám tuto zkoušku pískal vyzdvihl, že netušil jak novofundlandský pes má veselé a rychlé přivolání, což mne velmi potěšilo slyšet toto uznání z úst rozhodčího pro výkon. Zde jsme dostali bodové ohodnocení z 60 možných bodů 57 a byli jsme nejlepší z účastníků této zkoušky . Druhá část byli speciální cviky, za které jsme dostali bodové ohodnocení z možných 40 bodů plný počet 40 bodů. Tuto zkoušku jsme zvládli levou zadní jak se říká.
V létě roku 2003 jsem s Bundáškem složila poslední zkoušku a tím byla zkouška ZZO. U této zkoušky je pouze poslušnost. Bodové ohodnocení ze 60 možných jsme získali 52 bodů a splnili na výborně. Ač se Bundášek neprezentoval na výstavách pro své nedostatky, tak ve výcviku byl pro mě jedničkou, na kterou nikdy nezapomenu.

   

      

 

Náhledy fotografií ze složky Ell Boondy Stratony