Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to vše začalo...

Jako malá holka  jsem byla velmi zamilovaná do všech zvířat, ale nejvíce do psů, bylo to asi způsobeno tím, že jsem nemohla mít svého vlastního  psa neboť  jsem  byla  panelákové dítě .

Na základní škole cca 5 třída jsme byli ve škole v přírodě v Demänovských jaskyních, a tam  měli  Novofundlandskou fenu Dinu, která byla strašně veliká a krásná.  Dokázala i zahnat medvěda.  Strašně se mi Dina líbila a moc jsem si přála mít taky novofundlanďana. Moji rodiče psa do bytu nechtěli a natož takových rozměrů jako je novofundlanďan.

Začala jsem si  od  seniorů  půjčovat  jejich pejsky, které jsem jim venčila.  Také  jsem venčila velkého královského pudla jménem Čert, který byl velký divoch a jeho jméno měl  ušité na míru. Za čas se mi poštěstilo a nedaleko mého domova si do baráčku pořídili štěňátko Novofundlandského psa bez pp. Byla to fena jménem Zuzana narozena 12.května 1982, kterou jsem začala venčit a pak i cvičit na cvičáku. Po nějakém čase mi majitel Zuzanu věnoval s tím, že jí mohu mít u něj na baráku, ale krmit a starat se musím sama. Zuzanu jsem v jejích cca 3 letech připustila s NF psem jménem Čert (v té době velmi populární jméno).  Krytí se povedlo a čekalo se až se narodí malé černé kuličky. Bohužel nedbalostí veterináře jsem přišla o štěňata i o fenu Zuzku. Byla to pro mě velká rána.

Tenkrát jsem si vysnila psa s pp po Waldovi. Štěně se nám povedlo sehnat. Byl to pejsek PORTHOS od Trojské skály nar.18.2.1986. Chodila jsem s ním na cvičák a úspěšně jsem s ním 25.10.1987 složila zkoušku ZM, která v té době byla povinná do chovu. Bodové ohodnocení zkoušky - stopa 38, poslušnost 44 a obrana 43 bodů. Také jsem s Porthosem  vyhrála 1.místo v závodě o putovní pohár města  Bíliny ve výkonu psů. Tento putovní pohár mi byl ponechán na vždy, protože byl  pro další závod  udělán pohár nový.  Měla jsem velkou radost, že mi pohár zůstal, a že jsem ho nemusela po roce znovu vrátit do soutěže. Porthos byl můj první pes, s kterým jsem sjezdila mnoho výstav /cca 17/, převážně  s hodnocením „výborný“. V roce  1989 /7.5./ jsem se zúčastnila Krajské výstavy v Plzni, kde posuzoval rozhodčí p.Tománek, který Porthose  krásně ohodnotil a to „výborný 1, Vítěz třídy, Krajský vítěz“ . Při posuzování hodnotil nahlas k divákům a já se červenala , neboď jeho hodnocení byla jen samá chvála. V dubnu  1994 jsem jela na klubovou výstavu  do Budišova nad Budišovkou, to bylo Porthosovi  už 8 let, zde jsme obdrželi výstavní hodnocení „výborný 1, Vítěz třídy, CAC“. Na dalších výstavách jsme už sbírali pouze hodnocení „nejlepší veterán“.

Můj třetí NF pes byl „Ell Boondy Stratony“ zvaný „Bundáš“. Velice milý pes, který rozdával radost ze života. Paničce udělal vše co jí na očích viděl, dokonce jsem s Bundáškem složila i zkoušky z výkonu.  Bundáš byl pes, který udělal vše co si panička usmyslela, a proto také udělal čtyři zkoušky ZZO, ZM, ZVV1 a BH. Ač se Bundášek neprezentoval na výstavách pro své nedostatky, tak ve výcviku byl pro mě jedničkou, na kterou nikdy nezapomenu.

Čtvrtý můj NF pes byl Bad, od Trojské skály odchován v rodině manželů Váchalových. Bad byl velice akční ve výcviku i na výstavách. Dokázali jsme spolu složit 12 zkoušek z výkonu a získal i velmi pěkné výstavní výsledky. Badík byl v roce 2004 vyhodnocený jako „Nejlepší pes z Českého chovu“. Dále získal titul „Klubový šampion“ a „Český veterán šampion“. Byl to pes, který se rodí pouze jednou za život, byl se mnou velmi propojen telepatií a vždy věděl co udělám nebo na co myslím. Jeho ztráta je pro mě srdcovou záležitostí.

Pátý NF pes byl jménem Dumas od Trojské skály.  Mám s ním též mnoho výstavních úspěchů, získali jsme i titul „Národní vítěz“ a „BOB“ a splnili podmínky pro udělení titulu "Veterán Šampión ČR", "Klubový Veterán Šampion KNF pes" a nejlepší veterán BOV Speciální výstavy KNF pes dne 29.9.2013 v Mohelnici. Též splnil 15 zkoušek - 14 zkoušek z výkonu a 1 zkoušku Canisterapie. Vždy to byl úžasný kamarád a dělal nám samou radost. Měl již čtyři úspěšná krytí a má několik svých potomků, někteří jsou již dnes i uchovněni. 

Šestý v pořadí je můj NF pes Douglas z Březinského zámku, který je synem mého psa Dumase od Trojské skály. Douglas má za sebou 8 úspěšných výstav s ohodnocením výborný 1, Vítěz třídy,  CAJC a CAC. Douglas už v 11 měsících složil svou 1 zkoušku z výkonu ZZO. Je mu 2,5 roku a má již  5 zkoušek z výkonu a to ZOP, BH, ZM a ZPU1. Dále jsme úspěšně složili řadu dalších zkoušek: ZVV1, FPr1, IPO-VO, ZZO1, FPr2, FPr3, ZPS1, Canisterapeutická zkouška, STPr1, STPr2, IFH-V. Douglas má složeno 16 zkoušek je to BOREC. Dělá mi jenom radost.

Sedmí pes  je můj rotvajler Woody Bohemia Beryl a v 10 měsích jsme složili první zkoušku ZZO na krásných 52 bodů. V 17 měsících jsme úspěšně složili zkoušku ZM s body stopa 35, poslušnost 42 a obrana 49 bodů celkem 126 bodů. Týden poté jsme úspěšně složili zkoušku ZOP s body 48 /49 celkem 97 bodů a za výborně. Dělá mi jenom radost.