Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věnováno Bundáškovi

28. 4. 2011

Bundášek byl pes, který udělal vše co si panička usmyslela, a proto také udělal čtyři zkoušky. Ve svých dvou letech (rok 2000) jsme s Bundáškem nastoupili na zkoušku ZM, podle Národního zkušebního řádu. Získali jsme bodové ohodnocení stopa 35, poslušnost 47 a obrana 42 bodů čili zkoušku jsme zvládli (u této zkoušky je 50 možných bodů za každou disciplínu).

O rok později jsme nastoupili na zkoušku ZVV1, kterou jsme splnili s bodovým ohodnocením: stopa 86, poslušnost 77 a obrana 75 bodů ze sta možných.

Za měsíc na to jsme už zase s Bundáškem šli skládat zkoušku, tentokrát podle německého zkušebního řádu, a to zkoušku BH. U této zkoušky je poslušnost u které se nedávají povely, ale převážně se chodí se psem u nohy - pes tedy musí sledovat psovoda. Tato zkouška je vstupní zkopuškou pro SchH, SchH1-3 a hodnotí se přesnost a chuť psa při cvicích. V této části zkoušky pan rozhodčí Václav Schöber vyzdvihl, že netušil jak novofundlandský pes má veselé a rychlé přivolání. Slyšet toto uznání z úst rozhodčího pro výkon mne velmi potěšilo. Zde jsme dostali bodové ohodnocení z 60 možných bodů 57 a byli jsme nejlepší z účastníků této zkoušky . Druhá část byly speciální cviky, za které jsme dostali bodové ohodnocení plných 40 bodů - neztratili jsme ani jeden bodík a tuto zkoušku jsme zvládli takříkajíc levou zadní.

V létě roku 2003 jsem s Bundáškem  složila poslední zkoušku a tou byla zkouška ZZO. U této zkoušky je pouze poslušnost. Ztratili jsme 8 bodů z 60ti možných, ale splnili jsme na výborně.

Ačkoli se Bundášek neprezentoval na výstavách pro své nedostatky, tak ve výcviku byl pro mě jedničkou, na kterou nikdy nezapomenu.

 

/Věra Čermáková/

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář